Welk platform?

Vind je een website laten maken te duur? Dan kan je overwegen je eigen website te bouwen. Weet wel dat een professionele website maker speciale opleidingen heeft gevolgd en dus een expert is in zijn vak. Net als jij een expert bent in jouw vak. Ze weten wat ze doen en kunnen zo veel meer uit je website halen. Voor qua SEO is het verschil duidelijk merkbaar tussen een zelf gebouwde website of een website ontwikkeld door een professional.

Zelf je website bouwen kan een zeer goede eerste stap zijn om je eigen bedrijf te starten, je kan dan testen of je idee aanslaat. Later kan je dan nog altijd je website laten verbeteren door een professional.

Voor je begint met je eigen website te bouwen moet je natuurlijk een keuze maken hoe en waar in je jouw website wil maken. Er zijn tientallen zo niet honderden verschillende software pakketten om je website in op te bouwen. Sommige gratis, sommige betalend.

Enkele van de bekende platformen

WordPress.com

Blog – eenvoudige bedrijfswebsite – beperkt in functionaliteit

€0 – €45 per maand

WordPress.com is een zeer populair online systeem om websites te bouwen. Je kan er gratis mee aan de slag, maar als je je eigen domeinnaam wil gebruiken moet je wel betalen. WordPress.com is zeer eenvoudig in gebruik en is vooral gericht op blogs, maar ook met een basis (bedrijfs)website kan je hier zeker terecht. Wanneer je de door jouw gemaakte website wil uitbreiden met extra functionaliteit dan wordt de prijs force duurder. Wanneer je meer wil doen met je website wordt WordPress.org eerder aangeraden dan WordPress.com.

WordPress.org

Blog – eenvoudige tot uitgebreide websites – webshop – volledig custom aanpasbaar – eigen hosting noodzakelijk

Gratis

WordPress.org is gratis variant van WordPress.com. WordPress.org kan je gratis downloaden en zo installeren op je zelf gekozen hosting, helemaal gratis is het dus niet! Deze variant qua basis heel eenvoudig maar kan d.m.v. plugins worden uitgebreid to een zeer uitgebreide website. Meer dan 30% van alle websites maakt gebruik van dit systeem. Veel professionele website ontwikkelaars gebruiken de WordPress.org versie om hun websites in te bouwen.

SquareSpace

Eenvoudige website – beperkt in functionaliteit

€11 – €42 per maand

SquareSpace is net zoals WordPress.com een online platform om websites te bouwen. Via SqaureSpace kan je je eigen domeinnaam registeren. Je website opbouwen doe je op basis van een template. Je selecteert dus eerst een template waarna je deze naar wens eenvoudig kan aanpassen. SquareSpace staat er om bekend voor zijn eenvoudige website editor.

Wix

Eenvoudige website – webshops – beperkt in functionaliteit

€4,50 – €35 per maand

Wix.com is vergelijkbaar met WordPress.com en SquareSpace. Via Wix.com kan je gratis starten met het bouwen van je website, maar wanneer je je eigen domeinnaam wil koppelen moet je betalen. Een webshop is enkel mogelijk in de duurdere pakketten. Ook via wix.com kies je een template welke je zelf volledig kan invullen en aanpassen.

Jimdo

Eenvoudige website – Webhops – beperkt in functionaliteit

€0 – €39 per maand

Jimdo is een in Europa (duitsland) opgericht bedrijf (WordPress en Wix en SquareSpace zijn Amerikaans). Via Jimdo kan je ook zoals de andere website bouw platformen kiezen uit een hele reeks templates die je kan aanpassen in invullen. Vanaf €19 per maand kan je ook je eigen webshop bouwen. Starten in Jimdo kan gratis maar ook hier moet je betalen van zodra je jouw eigen domeinnaam wil gebruiken.

Drupal

Eenvoudige tot uitgebreide websites – webshop – volledig custom aanpasbaar – eigen hosting noodzakelijk

Gratis

Drupal is net zoals WordPress.org gratis te downloaden en dien je zelf te installeren op webhosting. Drupal kan je d.m.v. plugins uitbreiden om zo functionaliteit toe te voegen. Durpal is populair bij de grotere websites vooral door de meer gebruiksvriendelijkheid voor ontwikkelaars om custom functionaliteit toe te voegen.

Joomla

Eenvoudige tot uitgebreide websites – webshop – volledig custom aanpasbaar – eigen hosting noodzakelijk

Gratis

Joomla is net zoals WordPress.org en Drupal gratis downloadbaar en te installeren op een zelf gekozen webhosting. Ook bij Joomla kan je thema’s en plugins installeren om je website uit te breiden. Joomla is de laatste jaren minder populair in tegen stelling tot WordPress of Drupal.

Magento

Webshop – volledig custom aanpasbaar – eigen hosting noodzakelijk

Gratis

Magento is net als WorPress.org, Drupal en Joomla gratis te downloaden en installeren op een webhosting. Magento is meer geschikt voor het ontwikkelen van grotere webshops. De leercurve is meestal wat moeilijker dan de andere gelijkaardige platformen.